Naključno prikazovanje slik v WordPressu

Večni problem, kako na vaši spletni strani ali predvsem v WordPressu menjavati določeno sliko na vsako osvežitev strani. Recimo, želite prikazati več različnih headerjev, ali pa bi radi imeli v kazalu galerijo naključnih slik. Ker ni vse vedno rešljivo preko pluginov, je treba včasih poiskati točno določene skripte, ki to omogočajo. Tako sem osebno izbrskal php skripto, ki je povsem enostavna za uporabo in deluje!

Iz tele strani si dolpotegnete tale .zip fajl (če slučajno link ne dela)

Zip odpakirate in “rotate.php” datoteko naložite v mapo vašega gostovanja, kjer boste imeli izbrane slike za naključno prikazovanje. Zdaj pa greste v vašo datoteko za določitev stila (style.css) in dopišete namesto vrstice
“background-image: url(images/vaša-slika.jpg);”  v povsem novo
“background-image: url(images/rotate.php);”

Tako ste določili, da vašo sliko prebira iz rotate.php, le-ta pa bo naključno izbral sliko iz dotične mape. V rotate.php lahko tudi spremenite pot do mape s sliko. Najti morate vrstico “$folder = ‘.’;” in dopisati namesto pikice pot do mape s slikami. Čeprav je preprosteje, če celotno php datoteko vržete v mapo s slikami in v CSS datoteki spremenite pot do nje.

Če slike nimate v CSS vrstici, ampak v neki drugi php datoteki (recimo “index.php”), potem namesto tiste slike v

“img src=”image/vaša-slika.jpg” /” spremenite v
“img src=”image/rotate.php” /”.

Dajmo to pogledat na praktičnem primeru; recimo, da sem se naveličal naslednje slike v ozadju svoje spletne strani.
Zato grem v adminsko konzolo WordPressa in v editorju “style.css” poiščem ukazno vrstico, ki kaže na sliko v ozadju.
V mojem primeru bo to “body”, sedaj pa spremenim pot do slike do naše rotate.php skripte, ki se skriva še v eni dodatni podmapi, saj hočemo prikazovati le določene slike in ne vseh elementov, ki se nahajajo v “images” mapi.


Zdaj pa v “image/ozadja/” namečemo popolnoma enake velikosti slik, kot je bila naša prvotna in že takoj lahko vidimo rezultat našega podviga, saj se bo ob vsakem refreshu strani pojavila nova naključna slika v ozadju. Pri tem bi svetoval, da se izogibate rotiranju večjih slik – ravno v mojem primeru bi bila to največja neumnost, saj se s tem mnogokrat poveča nalaganje spletne strani, pri čemer pa uničujemo užitek hitrega brskanja mimoidočim obiskovalcem. Zato se izmikajte naključnemu menjavanju večjih slik!

Naj vam skripta dobro služi 😉

LP
Juvan

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.