Nova izvedba domačega TELEPROMTERJA

Že dolgo je tega, ko sem ustvaril za Sony Z1 fiksen doma spacan telepromter, vmes pa sem iz nekaj drugih elementov sestavil tudi telepromter za tablični računalnik. Za slednjega nisem nikoli naredil prispevka na blogu, ker je bil res šalabajzerski in enkrat mi je že celo odletel po tleh (in se razbil) zaradi slabe stabilnosti. Tokrat pa sem se (končno) spravil naresti bolj stabilen, mobilen in mnogo bolj uporaben telepromter.

Telepromter - DIY - JuvanNet Videoprodukcija (5)

Zakaj telepromter? Na spletu obstaja ogromno prispevkov, kjer za video produkcijo priporočajo uporabo te naprave, še posebej če mora oseba pred kamero karkoli tekoče predstaviti. Ker če bere iz lista ob kameri, se mu to zlahka opazi v očeh in nam ne daje občutka, kot da to govori gledalcu. V kolikor pa predstavlja na pamet, se pojavljajo mašila in prekinitve govora, ki pa so smrt ugledu dotičnega “profesionalnega” videa. Nekateri to rešujejo s prekrivajočimi rezi, kjer potem oseba rahlo trzne na zaslonu, kot da je nekaj bilo tam, a je hitro odrezano z nadaljnim dialogom.  Če so napake konstantne, gledalca ponovno odvrne od ogleda. Telepromter pa reši vse te zagate, saj si lahko govorec vnaprej pripravi besedilo in ga pove gladko, hitro in profesionalno.

Kot vedno sem za svoj novi telepromter uporabil precej zlepljene plastike, nekaj železnih paličic, stekla, android tablice Galaxy Tab 10.1 z naloženim programom I-Promt Pro, na dno pa sem mu vstavil tudi vijak, da ga lahko pričvrstim na kateri koli stativ ali stojalo. Je zložljiv do te mere, da ga lahko vržem k ostali opremi v nahrbtnik in uporabim tudi kjerkoli na terenu. Na zadnji strani pa sem pustil tudi zarezo za napajanje računalniške tablice, saj lahko dolgo snemanje hitro izčrpa baterijo in je napajanje nujno potrebno.

Primeri uporabe telepromterja v video produkciji? Poglejte si to, to in to.

Naj vam tekne!

LP

One thought on “Nova izvedba domačega TELEPROMTERJA

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.