Panasonic GH4 ali Sony A7s?

V zadnjih mescih je prava evforija, ki je še bolj zanimiva kot postransko svetovno prvenstvo v nogometu. Slednje me prav nič ne zanima v primerjavi z omenjenima DSRLjema, ki sta pomembna game-changerja na področju video industrije. Gre za dva nova modela Panasonic Lumix GH4 in Sony A7s, ki ponujata neverjetne funkcije za low budget snemalce. Ampak imata oba nekaj velikih negativnih lastnosti, zaradi katerih se jih še vedno otepam.

Panasonic Lumix DMC-GH4

Lumix GH4 je trenutno must-have DSRL z zmožnostjo snemanja v 4K resoluciji in 96 fpsjih v HD resoluciji. Dve zelo pomembni funkciji, h kateri stremi celotna industrija, meni osebno pa sta pomembni tudi zaradi nadgradnje stock materiala. Trenutno snemam z Canon 5D Mark III in občasno tudi z Sony FS700, vendar slednje ne jemljem vsepovsod s seboj, ker je velika in okorna kamera. Canon 5Dmk3 pa je stalni popotnik kamorkoli grem in največ zanimivih stvari ujamem ravno s tem “kompaktnim” fotoaparatom. Zato bi bil GH4 kot nalašč uravnotežena naprava med 5dmk3 in fs700. Še vedno majhen in še vedno funkciji 4k in slow motion. Zapisuje na zelo hitre (in še vedno ugodne) SD kartice. Odlično. Vendar za kakšno ceno?

  • Sicer je cena GH4 le okroglih 1500€, kar je praktično pljunek v morje v primerjavi z 5dmk3 in fs700. Mogel pa bi se odreči nekaj stvarem…. ali Canon lečam, saj ima Panasonic svoj nabor leč, katere pašejo na GH4 (4/3 senzor), ali pa se sprijaznit s trenutnim adapterjem za Canon leče, ki še ne da popolnoma istega formata slike, kot sem ga vajen iz 5dmk3 ali s pomočjo metaboosterja na fs700. Četudi bi se na adapter navadil, je pa še ena stvar, ki GH4 spodnese;
  • Slab ISO. Bojda nese le do 1600 ISO, kar je praktično malo v primerjavi z 5dmk3. To pomeni, da za lowlight snemanje ravno ne bo najboljši.

Glede na to, da imam le dve manjši polemiki pri nakupu GH4, se seveda najbolj nagibam ravno k nakupu tega. Fotkič ima še možnost razširitve za zunanje zajemanje 4K videa preko HDMija (4K 422 10bit) in preostale profesionalne priključke (XLR, audio leveling… etc) preko posebnega gripa.

Sony Alpha A7s

Druga stvar je Sony A7s, ki pa je štručkote presenetil z neverjetnim ISO razponom. Praktično povozi vse možne kamere na trgu, saj kamera vidi ponoči, ko tudi naše oči niso več zmožne zaznati svetlobe. Fotkič je brezzrcalnik, ima fullframe senzor (GH4 je 4x manjši senzor), 60 fpsjev pri 1080p in 120fpsjev pri 720p. Je majhen in lahek, ima res super konverter za vse Canon leče. Je pa v eni stvari izjemno nezanimiv za hitra dela;

  • Nima možnosti zapisovanja 4K videa direktno na notranji medij, ampak le preko HDMI izhoda na zunanji snemalnik (pa še to le v 4K 422 8bit). Ta funkcija še vedno ni niti stestirana, saj Atomosov snemalnik Shogun še vedno vsi pričakujejo in bo snemalca ogulil še za dodatnih 1600 dolarjev (+ zelo dragi dodatni mediji). Poleg tega da že A7s v osnovi udari po žepu za približno 2400 dolarjev. S konverterjem pa še dodatnih 300 dolarjev.

Precej draga igrača, če se ti gre le za neverjeten ISO. To dodatno priklapljanje snemalnika je jebeno, vsaj iz izkušenj  kombijacije Sony FS700 kamere in Odyssey7Q snemalnika. Rabiš ogromno časa, da ju povežeš, nastaviš in začneš funkcionalno uporabljat. Tega pa običajno nimam. Dolgotrajen proces je tudi spravit material iz kartic pred ponovno uporabo. Je pa po drugi strani zunanji predogledni monitorčič mnogo bolj uporaben, hkrati pa so končni materiali tudi kvalitetnejši.

——- Pod črto ——–

Če potegnemo črto, lahko rečemo da je edina prava izbira Lumix GH4. Tudi zato, ker v prihodnosti imam namen usmerit finance tudi v zračno snemanje, kjer pa mi bo GH4 prišel mnogo bolj prav. Relativno majhen, lahek in možnost 4K videa znotraj fotoaparata. Po potrebi pa še skoraj sto frejmov v starem HD načinu. Tudi manjši senzor je v zraku izrednega pomena, saj ni možnosti fokusiranja. Četudi ne bi razmišljal o zračnem snemanju, je GH4 prava izbira. Le sprejeti bom moral dejstvo, da ne bo več takega lepega boooooookeha, kot sem ga vajen na 5dmk3 senzorju.

Lahko me pa do jeseni preseneti le še Canon z zelo skrivnostnim 7D Mark II, ali celo 5D Mark IV (je že 2 leti, odkar je prišel Mark III). Če bodo govorice kakorkoli zadele in bodo na Photokina sejmu predstavili nove konkurenčne fotkiče, mogoče še ostanem v kampu Canona… sicer ga zapustim. Gladko in brez obžalovanja jim pošljem e-mail, slikan z GH4.

 

Naj vam tekne,

LP
Juvan

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.