Lokacija, svetloba, kompozicija in akcija

V video produkciji je veliko faktorjev, ki vzpostavijo vizualno zanimiv ali nezanimiv posnetek. Po vseh teh letih sem postal izredno izbirčen, ko pride do snemanja. Enostavno se odpovem marsikateremu projektu, če niso izpolnjeni mnogi faktorji – da je dobra lokacija, možnost kvalitetne svetlobe, izbira različnih kompozicij in pristna akcija.

Pri vseh faktorjih je pogojen tudi finančni vložek. Če se za malo denarja pričakuje Hollywood, je to nesmiselno. Je veliko drugih “produkcij”, ki bodo delale za majhne zneske in dumpali industrijo (za reference kao). Bodo pa zato naredili tudi manj kvalitetne izdelke in s tem dali večji pomen tistim, ki cenimo svoje delo. Že postaviti ceno svojemu delu je bila najtežja preizkušnja v temu poslu. Ampak je treba trdno stati za svojimi stališči in argumentirati delo z znanjem.

Little worker JuvanNet

In zakaj so faktorji kot npr. lokacije, svetlobe, kompozicije in akcije pomembni? Ker s temeljito načrtovano kombinacijo vseh faktorjev dobimo profesionalen izdelek. Ogled različnih lokacij ni brezpomenski, kar je seveda strošek – predvsem časovni. Prav tako so strošek kvalitetne luči ter kader, ki jih zna upravljati. Kompozicija mora biti splanirana in smiselna tudi, če je treba marsikaj na lokaciji spremeniti. Še zadnji del pa opravijo najeti igralci in režiser – pristno akcijo. Ko vse faktorje seštejemo v stroškovniku in kaj vse potrebujemo za izvedbo ter končni izdelek, se marsikateri naročnik usede na trdna tla. Vendar se tak izdelek razlikuje od amaterskih produkcij. Tudi po daljšem obdobju.

domen-moneyshot

Konec koncev pa mora tudi naročnik točno vedeti, čemu bo končni izdelek služil. Ali bo le trofeja na zaprašeni polici, ali pa se bo z njim predstavil potencialnim naročnikom in poslovnim partnerjem. Video je biznis, če ga znamo dobro izkoristiti. In to absolutno velja v obe smeri.

Smoking cigar-JuvanNet (5)

Little cook preparing cookies JuvanNet

Naj vam tekne,

LP
Juvan

PS: Zaslonske slike v prispevku niso fotografije, ampak frejmi iz videov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.