Timelapse tehnika snemanja

Velikokrat se na spletu, se posebej v raznih filmčkih najdejo takoimenovani “timelapse” posnetki, ki so pravzaprav pohitreni posneki dogajanja. Če vam je stran metanje časa gledati sončni zahod, lahko s timelapse videom to doživite v nekaj sekundah.

Pohitreni posnetki so pogost pojav video produkcij v raznih predstavitvenih videji, turističnih, včasih celo filmih/serijah/telenovelah, uporabljajo pa se tudi v oglasih. Čisto odvisno od tega, kaj je namen in kaj se želi izpostavit. Zanimivi so recimo pohitreni posnetki grajenja poslovnih poslopij, z nizkim rakurzom stavbe in preletavanji oblakov se prikaže hitra rast podjetja. Hitri posnetek pokrajine v nekem kraju se uporabi za vzpostavitev lokacije v seriji/filmu, z običajnimi preletavanji oblakov pa tudi sam čas. To je samo nekaj primerov.

Tehnika hitrih posnetkov pa je sila preprosta, največjo vlogo igra le dobra lokacija in motiv. Če boste naključno postavljali kamero in delali časovno potratne videje, je to res zguba časa in traku. Kader za timelapse mora res biti smiselen in nekaj izražat.

Za timelapse se potrebuje kamero ali dslr s intervalometrom (nekakšen zunanji daljinec). Pri slednjem imamo za Canon DSLRje Magic Lantern programčič, ki ima intervalometer že vgrajen, zato nekaj evrov prišparamo! V kolikor se uporabi kamero za timelapse, je treba poskrbeti za ogromno prostora, saj lahko dvo- ali več urni video zasede ogromno prostora. Tega pa potem enostavno v urejevalniku pospešimo na tako hitrost, da je video na koncu dolg le nekaj sekund. Pri fotografijah je postopek podoben, le da pri uvozu fotografij določimo vsako sliko kot en frejm in vse skupaj vržemo na timeline. Grobo rečeno.

Kar se tiče nastavitev za zajemanje hitrega posnetka je pa stvar zelo relativna. Ampak recimo da so te točke pomembne;

V prvi vrsti je potrebno izklopit stabilizacijo.

  • Izklopit je potrebno avtofokus.
  • White balance nikoli ne sme biti na Auto.
  • Preview pri fotkah naj bo izklopljen
  • Zaslonko in zaklop nastavimo ROČNO
  • Fotkamo v RAW in v največji resoluciji

Nastavitve zaslonke in zaklopa pa uporabljajte smiselno glede na tematiko. Ponoči bodo običajno fotkane pri dolžini 4 sekunde in f/2.8 zaslonki, da bo vsaj kolkr tok pravilno osvetljeno (odvisno od tega koliko je luči v okolici). Ampak tudi timelapse pri času 25 sekund in nekje f/18 zaslonki bo zgledal mnogo bolj zanimivo, ker bodo kakršne koli lučke izpadle v obliki zvezdic, avtomobili in zvezde pa bodo za sabo spuščali dolge špure. Boste pa za en 10 sekunden video porabli krepko več časa. Matematika je preprosta. 25 sekund za eno slikco se pomnoži s 25 sličic na sekundo videa in še enkrat pomnožimo z 10, da bo dolžina videa 10 sekund.

Obdelavo videa iz fotk priporočam v Adobe After Effects, ker s pomočjo RAW fotk lahko nastavite več parametrov pred uvozom in potem poljubno spreminjate nekatere nastavitve tudi na timelinu. En kratek intermetzo kako poteka od importa do exporta;

AE import-JuvanNet AE import-settings-JuvanNet AE-format-JuvanNet AE-export-JuvanNet

Na ta način se da hitro in učinkovito naresti timelapse video. Da pa primer iz zaslonskih slik ni le navadna fotografija, prilagam še video v 4K;

Naj vam tekne,

LP
Juvan

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.