Nina Osenar, visoke petke in Canon 5D Mark III

Tokratnji prispevek sem že večkrat začel pisat in že večkrat tudi zbrisal. Vsakič ko ga načnem, izpade že takoj s čisto preveč samohvale, ki je ne želim izpostavljat glede na nepričakovane okoliščine samega sodelovanja s bakster produkcijo pri snemanju videospota in oglasnega TV spota z Nino Osenar. Ker sem pri projektu sodeloval bolj kot B-kamera za rezervne posnetke in nekaj tudi iz making of-a, nisem niti pričakoval, da bo velika večina videospota sestavljena ravno iz mojih posnetkov. A zgodba je sledeča;

G24 TV SPOT z Nino Osenar - Produkcija Bakster - JuvanNet.JPG.Still018

Glavni kamerman, ki je bil tudi DOP (direktor fotografije) je uporabljal mnogo dražjo sposojeno kamero Sony FS700, ki omogoča “slowmotion” in mnogo drugih prilagodljivih opcij. Ampak nismo pa pričakovali, da kamera naredi tak poden od večernih posnetkov, ki so bili na koncu več ali manj neuporabni. Dokler so bili posnetki pravilno osvetljeni še niso bili slabi. Ko pa se je delala post-produkcija in korekcija pa je okrnjen kodek te kamere pokazal svoje zobe – slika je dobesedno razpadala ob najmanjših barvnih popravkih. A vse to se je ugotovilo šele po snemalnih dnevih, ko ni bilo več časa in vremena za nova snemanja, projekt pa oddati skorajda “včeraj”.

G24 TV SPOT z Nino Osenar - Produkcija Bakster - JuvanNet.JPG.Still001

A hvala bogu smo na snemanjih sodelovali še z drugimi kamerami – Canon 5D Mark II in 5D Mark III, ki sta se kar se tiče post-obdelave mnogo bolje obnesla. Nista pa imeli opciji “slowmotion”, kar bi v mnogih primerih zelo prav prišlo. S 5D Mark II se je snemalo le kaskaderja po cestah in nekaj malega tudi na dan plesne koreografije, medtem ko sem s 5D Mark III praktično snemal vse snemalne dneve. Zato sem imel obilico posnetkov, čeprav večinoma bližnjih (s 70-200mm f/2.8), saj je DOP na Sony FS700 uporabljal bolj širokokotni objektiv. S tem se tudi posnetki niso veliko prekrivali, ni pa bilo potrebno niti nikomur menjavat objektivov, saj se je delalo izredno hitro. V veliki meri sem imel tudi proste roke pri snemanju, saj se je večino časa posvečalo režiji na FS700. Če sem kaj zanimivega ujel, sem tudi pokazal in vprašal za mnenje, da sem se lahko prilagajal in še naprej iskal primerne kadre. Niti pod razno nisem pričakoval, da bo FS700 v post-produkciji tako gladko zgubila proti 5D MarkIII. Še celo pri 2500 ISO so bili posnetki iz 5DMK3 mnogo kvalitetnejši od FS700. Pa krivda niti ni bila na strani DOPja, saj ni mogel vedet, da bodo posnetki pri post-obdelavi tako zlahka razpadli. In ni edini, ki se je zafrknil s to kamero. Sony FS700 je pač overhypana kamera, ki funkcionira le v idealnih pogojih.

G24 TV SPOT z Nino Osenar - Produkcija Bakster - JuvanNet.JPG.Still006

Snemanje z Nino Osenar - JuvanNet

Ker pa problema nismo uspel rešit, se je za večino videospota uporabilo posnetke iz 5D Mark III in 5D Mark II kamer. Edino tako se je lahko režiser normalno lotil korekcij in ostalega polepšanja v post-produkciji brez skrbi, da bi slika zgledala negledljiva. Zaradi te zgodbe iz ozadja pa se tudi meni zdaj fajn zdi, ker je bil videospot v večini sestavljen iz moje preljube<3 5D Mark III DSLR kamere. In to celo brez uporabe RAW funkcije se je izkazala za zelo zanesljivo kamero!

Za piko na i sem pomagal tudi pri montaži making of-ov ter izgradnji spletne strani z vsemi povezavami in vsebino projekta.

Spodaj sem zbral še nekaj screenshotov iz samega video spota, ki so bili narejeni s 5D Mark III. Nisem pa naškljocal čisto vseh, saj so playbacki ponavljajoči in se isti kadri večkrat ponovijo. Samo za občutek, kaj najraje snemam… *.* Da ne omenjam, koliko je še ostalo zanimivega materiala, ki bi se ga lahko uporabilo 😛

Nina Osenar – Čist Smooth

Naj vam tekne,
LP
Juvan

2 thoughts on “Nina Osenar, visoke petke in Canon 5D Mark III

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.