Ali obstaja popolna video kamera?

Prvo podvprašanje, ki se nam porodi ob tem naslovu je ali je to gledano z vidika velikosti kamere, kvalitete videa, prilagodljivosti, ergonomičnosti ali cene? Kaj hitro lahko zaključimo z dejstvom, da popolna video kamera ne obstaja. Karakteristike kamer so kot trikotnik v pentagonu, kjer bodo skoraj vedno tri stvari prevladovale. Zato ni nič čudnega, če si video produkcija lasti več različnih kamer za različne namene.

Velike in zanesljive video kamere

Poglejmo primer televizijskih kamer, ki jih TV snemalci uporabljajo za razne intervjuje, tiskovne konference in pokrivne materiale. Nepoznavalci jih vidijo kot “alfa-omega” video industrije. Ko pa je treba take kamere uporabiti za kreativne procese, odpovejo po celi črti. Enostavno so predrage, prevelike, težke krave z omejeno lečo in neprilagodljive za kaj več kot intervjuje in se skoraj ne bodo znašle na videoprodukcijskih setih. Lahko imajo polno priključkov – vhodnih in izhodnih, vsega boga gumbov in prostora za zapis video posnetkov, dolgo avtonomijo akumulatorjev, ampak še zmeraj take kamere nikoli ne bodo uporabne za kaj več kot zanesljivost pri snemanju intervjujev. Razen, če jo snemalec pozabi vklopiti 😉 . Ker imajo te kamere že vgrajene ramenske blažilce, jih lahko dlje časa nosimo na rami, iz tega vidika pa so tudi precej bolj primerne za hitro interveniranje (zasledovanje posrancev) ter snemanje brez stativa.

Kvalitetne in prilagodljive video kamere

Na trgu je ogromno kamer z različnimi karakteristikami. Ne gleda se le na to kakšno resolucijo zajema določena kamera in kakšna je velikost senzorja, ampak tudi dinamični razpon, kako kvalitetno kamera kompresira video datoteke, kako zajema barve, kakšna je barvna globina, kvaliteta zvoka in število kanalov, če je kamera ergonomična, primernost za različne vrste dela in koliko nas bodo stali še mediji za shranjevanje video posnetkov. No, gleda se tudi druge karakteristike – če ima kamera primerne vhode in izhode za video in audio signale, koliko sličic na sekundo premore zapisati in katere vrste objektivov podpira.

Te vrste kamer (slika zgoraj) so sicer ugodnejše in manjše od tistih ogromnih televizijskih krav. Uporabljajo se za kreativne videoprodukcijske izdelke in razne televizijske vsebine. Vendar niso velike, zaradi česar ne boste več “alfa-omega” snemalec (smeh). A vseeno niso ravno poceni. Še posebej ne, ker je potrebno poleg kamere kupiti tudi kvalitetne leče. Tovrstne profesionalne video kamere so še vedno precej nerodne za specifične situacije. Velikokrat ne potrebujemo toliko priključkov in gumbov, a so vseeno tam in vedno z nami (nerodne). Že vgrajeni fizični ND filtri znatno nepotrebno povečajo velikost kamere. Ničesar ne moremo odstraniti, da bi čim bolj olajšali in zmanjšali velikost kamere. Na raznih elektronskih stabilizatorjih šteje vsak dekagram.

Majhne in ugodne foto/video kamere

Druga skrajnost so današnji fotoaparati z možnostjo video snemanja (DSLR in brezzrcalniki). Te naprave so izjemne pri nekaj stvareh – v prilagodljivosti, kompaktnosti in ceni. So odlična podpora večjim kameram pri video produkcijskih procesih. Lahko jih obesimo na stabilizator, pritrdimo v kakršne koli akcijske situacije (ala GoPro stil) in nabavimo več njih za več različnih kadrov hkrati. Ampak začnejo odpovedovat, ko želimo z njimi delati zahtevnejše stvari. Več kot bo obešene dodatne opreme okoli fotoaparata, večja bo možnost tehničnih težav. Zato je izjemno pomembno, da se spoznamo na vsak košček opreme.

Seveda so marsikatere karakteristike pri določenih modelih kamer popolnoma navzkriž z zgoraj opisanimi. Trg s produkcijsko opremo je enostavno ogromen. Prav tako cenovna izbira. Začne se pri okroglih 2000 in zavrti vse do sto tisoč in več evrov. Samo za osnovno kamero. Kaj se da z njo početi je pa povsem druga zgodba. Z določenimi modeli kamer, ki stanejo več kot stanovanje v osrednji Sloveniji, ne moreš posneti niti običajnega intervjuja. Tako kot omenjeno na začetku, popolna video kamera ne obstaja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.