Kaj izbrati za video produkcijo? Canon 6D ali 5D mark III ?

Na svojem mestu bi še enkrat izbral 5D mark III. Razlogi pa so povsem preprosti, če jih pogledaš iz večjega zornega kota in ne le prebiraš karakteristike obeh naprav. Po več kot letu uporabe Canon 550D vstopnega zrcalno-refleksnega fotoaparata točno vem, zakaj ga v mnogih primerih ne bom več uporabljal. Oziroma bo to ostala le sekundarna naprava za občasno uporabo in trošenje na nepomembnih zadevah. Težava je v njegovi nezmogljivosti za pomembnejše produkcije. Od šumov, zelo motečega moire efekta, slabe zmožnosti za post-obdelavo. Še dodatno pa je pomanjkanje priklopa za slušalke, slaba audio kvaliteta in omejeno snemanje le na cca. 12 minut. Veliko možnosti kar se tiče nastavitev bitrata, nastavitve zvoka, HDR snemanje in druge opcije mu doda šele neuradni hack Magic Lantern, zaradi česar sploh postane kakorkoli uporabna foto/video kamera. Ko pa na hitro pogledam, kaj mi ima ponuditi Canon 6D, mi ne zgleda tako oddaljen od že prežvečenega 550D. Za razliko da je 6D full-frame fotoaparat in ima boljši ISO (bojda je tudi bolj oster).

Tako zelo opevani Canon 6D  nima niti možnosti priklopa slušalk, še zmeraj niso odstranili nadležnega moire efekta, da niti ne omenjam še nepodprtosti Magic Lanterna, s čimer meni osebno ta fotoaparat naredi povsem nekoristen. Če povem po kmečko, ni veliko napredoval od mnogo starejšega in cenejšega Canon 550D. Torej se je treba vprašati, zakaj že kupit Canon 6D ? Katera funkcija vas sploh prepriča v to, da bi ga “morali” imeti?

6dvs5d

Za Canon 5D mark III ni dvoma, da so veliko slabih karakteristik izboljšali. Še zmeraj sicer ostaja problem “rolling shutter“, a je to značilno za vse naprave s CMOS čipi. Ima pa vse, kar precej zahteven videomaker potrebuje. Nima šumov, ISO je uporaben do visokih številk, nima moire efekta, je super za post-obdelavo, že v default zapisuje do približno 80MBps podatkovnega zapisa (ALL-I), ima priklop za slušalke, ima kvalitetnejši audio zapis, zapisuje lahko 29 minut v enem kosu, vsaj uro in pol z ročnim klofanjem na REC, audio levele opravljate tudi iz live view zaslončka, je fullframe, s pomočjo Magic Lanterna že lahko naredite super HDR video posnetke, uporabljate lahko SDXC in CF kartice hkrati (če čte, 128GB in več placa za brez skrbi), z novim updejtom bo imel clean-HDMI (to nima noben Canon fotkič)… sem še kaj pozabil?

En video test med tremi foto modeli (6D / 5Dmk2 /5Dmk3)

In potem se sprašujete, ali se splača vložiti 500€ več v mnogo bolj uporaben aparat? Za vraga, oba sta v cenovnih rangih čez 2 tisoč evrov. Če mislite resno kaj delat, vam tistih petsto ne bo žal še priložit. #justsayin

Naj vam tekne, pa srečno pri odločitvi.

LP
Juvan

One thought on “Kaj izbrati za video produkcijo? Canon 6D ali 5D mark III ?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.