Zaposlitev v video produkciji ni na pretek, znajti se moraš sam

V Sloveniji je nemogoče trditi, da lahko kot snemalec ali karkoli iz tega podobnega spektra, živiš nadpovprečen standard. V medijih je tako ali tako največje izkoriščanje kadra (samo primer RTV je dober kazatelj, enako PoopTV). “Največje” video produkcije so v večini pri koritih in preko vez delajo visoko proračunske oglase/filme. Vse ostalo pa je mineštra, kjer se je treba iz tedna v teden boriti za vsakdanji kruh. Z nekaj izjemami, ki že imajo določen nepovezan utečen posel ter jim je video produkcija le stranski proizvod za delanje izgube. Zakaj izguba? Glede na ceno, za katero se danes opravljena dela prodajajo.

Če živiš minimalen življenski standard in zaslužiš ravno toliko, da preživiš iz meseca v mesec, imaš pretiran delavnik, hkrati pa imaš poln k* šefov ali naročnikov, ki ti serjejo po glavi, potem zagotovo sodiš v tisto mineštro, kjer je samo vprašanje časa kdaj bo šlo vse k vragu. Večina ljudi zato ob vikendih še snema ali fotografira poroke/birme/dojenčke/pogrebe/konference/itd. Ravno toliko, da imajo še nekaj finančnega dodatka za preživetje. Za tretjino cene, kot to delajo profesionalci. S tem pa ne uničujejo trga le na svojem področju, ampak tudi na drugih. Pa naj kdo reče, da ni res.

JuvanNet video produkcija med delom

Me pa vsake toliko časa razveselijo informacije, kako so naročniki prekleli sebe in tistega, ki je šel delat za tretjino cene ali manj. Zakaj? Ker so dobili nekvaliteten izdelek. Taki vsaj prepoznajo, da so se ”nategnili” in šele potem najdejo profesionalno podjetje za izvedbo dela. Kaj pa 90% ostalih, ki so sprejeli amaterski izdelek in plačali zanj? Že ko prižgeš televizijo in spremljaš oglase vidiš absurdne stvari.

Zaposlitev v video produkciji enostavno ni, ker je video produkcijska industrija v Sloveniji popolnoma uničena. Od nje živi le peščica, ostali pa morajo kombinirati različna dela, zmanjševati honorarje in se sofinancirati iz drugih poslov. Saj je že javni sektor “dober” primer, da se za vsako izvedbo dela ne išče kvalitetnega izvajalca, ampak najcenejšega. Nočem biti grd, ampak je verjetno tudi to botrovalo k marsikaterem propadu gradbenih podjetij. Varčevanje pri materialih, zmanjševanje plač, daljši delavniki, nobenih finančnih rezerv, zmišljevanje naročnikov…itd.

Tudi osebno sem bil priča večim izkoriščanjem na delovnem mestu in mi je sčasoma prekipelo. Najhuje je, če te na koncu še celo izsiljujejo zaradi lastne naivnosti. Ampak to konec koncev ni osamljen primer in gre za lokalni problem, ki se očitno dovoljuje. Kader pa bo še naprej naivno in tiho delal za nizkotne zneske. Na izkoriščevalske pohode delodajalcev vas, v slovenskih šolah, žal ne bodo pripravili. 

Čeprav smo vam pokvarili veselje do dela, obstajajo tudi svetle plati video produkcije.

Naj vam tekne!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.