Iznajdljivost in profesionalizem med snemalci

S svojo enoletno delovno dobo v snemanju raznih dogodkov se res ne morem oklicat kot profesionalc, ampak včasih res ne morem mimo dejstva, da so drugi taki amaterji (tudi z več let izkušenj). Po enem letu izkušenj iz terena sem videl in izkusil mnogo kočljivih situacij, ko pride do video snemanja česarkoli že. Doslej sem se še vsem situacijam prilagodil z nadgradnjo opreme in tako sebi olajšal marsikatere stvari. Najsi bo to en preprost pretvornik za različne konektorje, dodatne luči, dodatna kamera, ali karkoli drugega že. Še zmeraj pa me najbolj fascinira to, da vidiš na terenu večje medije z več deset tisoč evrov vrednimi kamerami in potem na njihovem mikrofonu čez vržene običajne slušalke, iz katerih zajema zvok prenosnega prevajalnika. Ej, iznajdlivo, ne morem reči.

Če bi se meni to zgodilo 1x, bi prihodnjič že prinesel primeren adapter, s katerim ne bi zgledal tako amatersko. To se je meni zgodilo in prihodnjič sem že imel primeren adapter za priklop prevajalnika direktno na audio vhod kamere. Brez izgub, brez možnosti zunanjih šumov in brez skrbi, da bi mi “slušalke” padle iz mikrofona med snemanjem. Ampak pazi to, še vedno vidiš druge, ki vedno na enak način pristavijo slušalke prevajalnika na mikrofon kamere. Je to zanemarjanje svojega poklica, ali pa res nimajo pojma o tehniki? Če so premalo plačani, da bi še malo razmišljali pa spet ni dober izgovor. Ta poklic moraš res ljubiti, da ga opravljaš kar se da najbolje in kvalitetno.

Celo zgodilo se mi je, da sem enemu mediju enkrat posojal ta adapter in jim ni bilo jasno, da je to možno dobit. Hja, če ga narediš doma, je marsikaj možno dečki/deklice.

Konec konec sem se znašel dolgoročno in s tem izpadel mnogo bolj profesionalno. Vseeno pa mi še manjka kilometrina v izkušnjah.

LP
Juvan

2 thoughts on “Iznajdljivost in profesionalizem med snemalci

    1. Kaj naredijo s takim posnetkom ne vem, ker nisem nikoli uspel slišat njihov končni prispevek. Razen če ga imajo izrecno le za razumevanje oz. pretipkavanje v podnapise. Ampak definitivno pa ni enako kvaliteten, kot če bi ga direktno preko kabla zajemal.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.