10 priporočil kako dvigniti kvaliteto bivanja v apartmaju

Po uspešno posnetem  promocijskem videu za apartma v Mandrah, smo na dopustu v Zatonu razmišljali, kako se lahko razlikuje kvaliteta nastanitve od apartmaja do apartmaja. In s tem seveda tudi cena. V Zatonu smo bili nastanjeni v apartmaju, ki je od obale oddaljen 15 minut hoje. Ker smo to ponudbo dobili preko osebnih kontaktov in ker bi naj bila cena zato “nizka”, glede oddaljenosti nismo komplicirali. Imeli smo kje bivati, kuhati in se namakati v morju. Ker smo si apartma delili še s sorodniki, se je tudi cena temu primerno porazdelila. Nič za jamrat torej. Ko pa si enkrat delovno primoran živeti v drugem apartmaju, ki ga moraš fotografirati ali snemati, šele vidiš, kakšna je razlika v kvaliteti bivanja za podobno (skoraj enako) ceno. In v dobrih apartmajih si želiš biti še kdaj – tudi dopustniško.

laying-on-beach

 

(Pre)nasičenost apartmajev ob morju

Hrvaške obale in bližnji kraji so polni apartmajev. Skoraj ga ni kotička, kjer ne bi bil vsaj kakšen. Že samo v Mandrah na Pagu (kjer smo snemali) je naselje praktično sestavljeno iz apartmajev, ki stojijo skoraj ob morju in imajo v bližini trgovine, lokale ter manjše restavracije. Veliko jih je neposredno ob morju, medtem ko je do tistih višje po ulicah le 5 minut hoje. Vsak lastnik ali oskrbnik sob se na svoj način bori za pridobitev gostov. Nekateri uspejo zapolniti kapacitete preko poznanstev, drugi preko booking portalov in tretji s promocijo na družbenih kanalih. Koliko se vsak posameznik še dodatno, bolj osebno potrudi za nove in stare goste, je pa drugo vprašanje. Na žalost so danes še vedno precej prisotni socialistični apartmaji. Ravno toliko, da ne ležiš na trdih tleh, se tuširaš zunaj in kuhaš na drva.

V kvaliteten apartma se bodo gostje vračali

Med delovnim bivanjem v Mandrah smo imeli priložnost živeti in kuhati v zelo ličnem apartmaju, ki ima več različnih velikosti stanovanj – za različno število oseb. Ker je lastnik bolj naklonjen stalnim strankam in družinam, apartmaja ne oglašuje preko bookinga. Razlog tiči v Zrćah, znani žurerski lokaciji, kamor prihaja razgrajaška mladina.  Marsikdo si ne bi želel imeti nad ali pod seboj ob treh zjutraj vračajočo razgrajaško pijano mularijo. Zato je razumljivo, da je potrebno oglaševati pravim strankam preko družabnih omrežij z lepimi fotografijami in videji. Konec koncev apartma ni prav nič dražji od tega, kjer smo bili na dopustu.

Že iz tega razloga je bil to naš zadnji dopust v Zatonu. Pa ne samo zato, ker smo plačali preveč in veliko hodili do plaže. Šele, ko bivaš (sicer delovno) v kvalitetnejših apartmajih, najdeš drugje polno napak. Zato smo zbrali 10 priporočil za lastnike apartmajev, ki si želijo privabiti goste, kateri se bodo z veseljem vračali:

 1. Kvalitetna izbira pohištvenega elementa
  Čas socializma in poceni življenja je mimo. Ljudje želimo lično in kvalitetno pohištvo, ki bo služilo svojemu namenu. Pohištvo mora biti, jasno, v enotnem stilu. Odlagalne police, ogledala, obešalniki za brisače, omarice za razno opremo, kopalniške omarice, sušilnik perila/brisač… itd. Pri vhodih vedno manjkajo obešalniki za kakšno jopico ali torbico, kot tudi polička za odlaganje ključev in dokumentov. Kuhinje bi morale biti opremljene z omaricami, saj je nekam potrebno odložiti posodo, shraniti hrano in začimbe za pripravo različnih jedi.
 2. Barvne dekoracije v spalnih prostorih
  Pastelne barve sten, ”porisave” in lične obešene fotografije dajo občutek topline in zaželenosti. Fotografije so lahko popotniške ali pa so odraz lokalne kulture. Obiskovalcu tak stil daje občutek, da je prišel v apartma na nivoju hotelske kvalitete.
 3. Možnost hlajenja s klimo
  Po vračanju iz plaže ali preživljanje vročega opoldneva v apartmaju je najlepše, če je ta prijetno ohlajen. Zato so klime nujno zlo vsakega apartmaja. Mnogi imajo težave z vročino in ne želite si, da bi kogarkoli odpeljali z rešilcem.
 4. Odlagalne omarice/police v kopalnici
  Večkrat pogrešamo obešalnike ali odlagalne police v kopalnici, ko ne veš kam bi odložil svoja čista oblačila in brisače. Še manj pa ti je jasno kam odložiti toaletno torbico ali fen.
 5. Standardna kuhinja s ploščami in čimveč pribora
  Veliko ljudi si pripravlja hrano zjutraj, za kosilo in večerjo. To pa zahteva kuhinjo v polnem pomenu besede. Štedilnik z vsaj dvema ploščama (lahko tudi plinskimi), odlagalne površine za pripravo hrane in omarice za posodo ter hrano. Zraven spada tudi primerno velik hladilnik. Za štiričlansko družino je mali pivski hladilnik enostavno premajhen. Pečica ni nujna, je pa pri večjih apartmajih zelo zaželena. Enako mikrovalovna pečica. Pa vilice, noži, žlice, strgalo, cedilo, dile, nož za kruh in drugi pribori.
 6. Polkna, žaluzije ali rulete za zaščito pred soncem
  Če je vreme prevroče za poležavanje na plaži, enako velja tudi za cvrenje v apartmaju. Če lahko čim dlje zadržimo hladen zrak v prostorih, bomo dosti lažje preživeli dan.
 7. Osnovne mape in brošure o turističnem kraju
  Morda vsi dopustniki nis(m)o prišli le poležavat na bližnjo plažo, ampak bi želeli še raziskati okolico ter zanimive kraje. Če jim že v apartmaju ponudimo osnovne informacije, kot tudi smer do najbližje info točke, bomo marsikoga razveselili.
 8. Brezžični internet s kvalitetno povezavo
  Čeprav je Evropska unija dosegla enotno porabo mobilnega podatkovnega prometa med vsemi članicami, marsikdo tega nima vključenega. Če so doma uporabljali svoj brezžični internet, so v tujini povsem mrzli. Brezžični internetni dostop je en od zelo zaželenih dobrih gest lastnikov apartmajev.
 9. Čistost prostorov
  Ni ga hujšega kot, če prideš v apartma, kjer udarja ven plesen, smrdi po kanalizaciji in iz pip visi vodni kamen. V takih primerih bo gost raje prespal in se tuširal na plaži. Oskrba prostorov je zelo pomembna. Tudi preverjanje kakršnih koli pregorelih žarnic, polomljenih vrat, mastnih kljuk in zamašenih odtokov.
 10. Kvalitetna postelja in prezračena posteljnina
  Glede na to, da tretjino časa na dopustu prespimo in se želimo domov vrniti spočiti, je spanje na uničenih vzmetnicah, s plesnivimi vzglavniki, lahko nočna mora. Vsaka vzmetnica ne odgovarja vsakemu gostu. To je logično. A naj se na njej vsaj ne čuti vzmeti, naj ni lukenj in naj ne oddaja vonja po že zdavnaj izumrlih dinozavrih.

Z videom in fotografijami do najboljše promocije

Danes ni več razlogov in ovir, da apartma ne bi imel vsaj lastno Facebook stran ali celo uradno spletno mesto. Za odpiranje Facebook strani ni potrebno plačati niti evra, s pravilnim pristopom pa je mogoče nabrati na tisoče sledilcev in stalnih gostov apartmaja. Potem pa pride še najpomembnejši del. Vse statistike kažejo, da s kvalitetnimi fotografijami in video posnetki znatno povečamo zanimanje za storitve ali izdelke. In ravno v tem poletnem času smo s kratkim turističnim filmom otoka Pag dokazali, kako preprosto je aktivirati množice ljudi, da delijo in uživajo ob gledanju profesionalnega izdelka.

Vendar, tudi če želimo posneti ali fotografirati apartma, mora le-ta biti vsaj kolikor toliko urejen. Post-produkcijski proces popravljanja/retuširanja vseh napak je mnogo dražji kot, če se vse to popravi že pred snemalno fazo. Najbolj primeren čas izvedbe snemanja in fotografiranja je v pred-sezonskem času, saj je narava še zelo sveža. Tudi apartmaje je lažje posneti, če so ti prazni.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.