Canon R5 ni video produkcijska kamera

Osem let je Canon potreboval za splavitev nekaj kompetentnega na trg fotoaparatov. Še vedno imam Canon 5D Mark III, ki je bil zadnji uporaben DSLR tudi za področje videografije. Ker so takrat zavohali mastne denarce v video sferi, so vse video priboljške tlačili v precenjeno linijo profesionalnih video kamer. A ker je konkurenca z leti dobesedno pojedla njihov trg DSLRjev je Canon končno splavil brezzrcalnik R5, ki se lahko enači s splavitvijo revolucionarnega Canon 5D Mark II. Torej, prvo verzijo DSLR fotoaparata z video funkcijo, ki je navdušila videografe. Zakaj s to verzijo? Ker na papirju se sliši super in fajn, a ima novi Canon R5, tako kot 5DMK2 svoje fore.

Nekateri se bodo spomnili, da je Canon 5D Mark II imel težave s pregrevanjem pri snemanju video posnetkov. Marsikdo je nad tem pojamral. Kljub temu, da je bil to velik korak na video področje za Canon podjetje. Seveda so z naslednjim modelom to popravili, ter izboljšali celotno podporo video snemanju v HD resoluciji. A je bila to tudi zadnja stvar, ki so jo naredili. Za mnoge od nas se je prava magija 5DMK3 začela z naloženim Magic Lantern hackom. Vendar je to že prežvečena zgodba. In še danes ga občasno ponucam.

Ko sem prvič slišal za specifikacije Canon R5, sem bil seveda skeptičen. Zakaj bi Canon dobesedno odžrl prodajo svoji profesionalni liniji video kamer? Ampak bolj ko se je bližal dan uradne najave, je očitno Canon res naredil revolucionaren brezzrcalnik. 8K resolucija, 4K 120fps, 10bit kvaliteta posnetkov, brez cropa, follow focus, notranja stabilizacija, flip-out zaslonček… etc. Idealna majhna video kamera. No, dokler niso prišle ven še številke glede pregrevanja v vseh višjih resolucijah snemanja. Takrat mi je bilo jasno. To 100% ni izdelek namenjen profesionalni rabi videografov. Še manj pa za nekoga, ki bi imel Canon R5 za glavno kamero.

Canon R5 je namenjen fotografom, ki občasno kaj preprostega tudi posnamejo. Ali za videografe, ki že imamo primarno kamero, ta mali brezzrcalnik pa bo priročen za nabiranje B-roll video materiala. Ker, bodimo realni, za kaj več uporaben ne bo. Mogoče bo R5 MarkII odpravil tudi omejitve pregrevanja, a bo potrebo za kaj takega počakati še 4 leta. Medtem pa bomo imeli polno druge konkurence, ki ponujajo bolj izpopolnjene zmogljivosti snemanja z brezzrcalniki.

No, ali pa bo Magic Lantern ponovno “popravil” novi Canon R5. 😛

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.