Visoka uvrstitev spletne strani v Google iskalniku ni recept uspeha

Nekaj let sem se na lastnih spletnih projektih ukvarjal s SEO optimizacijo in tako spravil mnoge ključne besede med visoke pozicije pri iskanju na Google iskalniku. Tudi take, ki so bili že precej konkurenčni in težko dosegljivi. So bile pa tudi take ključne besede, ki so tja prišle zgolj posrečeno in naredile ogromno prometa na spletni strani. To področje mi je bilo zelo všeč in je vlivalo več motivacije dela na tem področju. Vendar ga ne bi mogel nikoli tržiti drugim, ker visoka uvrstitev strani še ne pomeni več posla.

Jasno, da je vidnost vsakega podjetja prioriteta. Ker le tako si nas ljudje zapomnijo in vedo za nas. Pri prodaji fizičnih izdelkov je zadetek na iskalnikih ključnega pomena. Malce vpliva tudi prepoznavnost in cena. Če iščem določen izdelek, ki ga najdem med prvimi petimi zadetki v eni slovenski trgovini, potem pa do sredine druge strani najdem opise tega izdelka le v tujih jezikih ter odzive kupcev na raznih forumih, od konkurenčne trgovine z nižjo ceno pa dobim izdelek šele za vsem tem nakladanjem; čigavo bom prej kupil?

Tudi, če na fizičen izdelek naletim na več različnih spletnih trgovinah, običajno pogledam dve ali tri in med njimi primerjam cene. Če izdelka ne bi nujno potreboval ali mi je vseeno za kvaliteto, bi ga naročil tudi iz kitajski spletnih trgovin. Ampak, ker raje pregledam, da je trgovina relevantna in ne dostavlja izdelka ravno teden ali več, se raje odločim tudi za malce dražjo varianto.

Vendar so tu tudi niše, kjer visoko uvrščeni zadetki niso relevantni za prodajo. Niti, če imaš še tako mikavne kvalitetne ponudbe in referenčne izdelke. Gre za storitvene dejavnosti, kjer so priporočila/veze drugih na prvem mestu, šele nato šteje prisotnost na spletu. Ampak le prisotnost z imenom podjetja, ne pa tudi relevantnimi zadetki iz naslova storitvene dejavnosti. Zdaj bodo SEO “strokovnjaki” skočili v zrak in me demolirali, ker sem pritisnil tja, kjer tudi sami ne bodo priznali poslovnega lapsuza. V tem poslu, po mojih izkušnjah, merijo le, kako visoko prilezejo na določene ključne besede, ne pa tudi koliko se poveča posel na to temo. Kot sem omenjal prej, razen, če gre za merjenje fizičnega izdelka, ki ga lahko stranka s klikom kupi. Tam se praktično da zmeriti celotna pot nakupa. Bistvena razlika.

Iz lastnega posla opažam, da je ohranjanje visokega standarda kvalitete video posnetkov, mreženje in stalno razpošiljanje ponudb edina možnost prodaje lastnih storitev. Šele nato pride kvaliteta strani in objav. Dostikrat opazim, da nekaterim produkcijam očitno uspeva tudi kar brez spletne strani. Dokaz za to so (sicer nekvalitetni) javni video izdelki, več drugih večjih poslov vidnih na Supervizorju, spletna stran izvajalca pa sploh ne obstaja.

myth-busted

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.