Prihod Panasonic Lumix GH5 foto/video aparata postavlja nove mejnike

Že več let smo zelo na tekočem s stanjem na trgu video produkcijske opreme. In v zadnjih dveh-treh letih se je veliko spremenilo. Predvsem so se zbližale linije med fotoaparati in profesionalnimi kamerami. Meje njihovih zmogljivosti so čedalje manj opazne. In kdor pravi, da je fotoaparat le za fotografiranje, kamera pa za snemanje, žal živi še v pred-recesijskim vekom.

Če kupimo profesionalno kamero danes, zanjo odštejemo kakšnih deset tisočakov in več. Če kupimo foto/video kamero, se cene začnejo pri dveh tisočakih. Ne gre pozabiti, da če želimo to foto-kamero uporabljati na enak način, kot profesionalno video kamero je potrebno dokupiti še precej dodatne opreme. Od audio snemalnika, mikrofona, vzdržljive zunanje baterije, ND filtre, follow focus, zunanji monitor, kvalitetno držalo in še mnogo več. Ko prištejemo še vso to dodatno opremo, se kaj hitro približamo strošku profesionalne video kamere. Smo pa s fotoaparatom brez dodatne opreme v mnogih primerih na boljšem, ker lahko uporabljamo kompaktne, ugodnejše in lažje slider-je, stabilizatorje, jibe (žerjavi) in druge naprave za ustvarjanje dinamičnih posnetkov. Hkrati je manj dela pri prenašanju opreme, lažje gremo na dopust in hitreje dobimo kreativne video posnetke. Logično, kajne?

Panasonic Lumix GH5 ali Sony FS7 ?

V aprilu bo Panasonic splavil nov fotoaparat Lumix GH5, ki bo pometel z vso konkurenco na področju foto/video aparatov. Če odštejemo vse omejitve teh majhnih naprav, je konkurenčen tudi dražjim profesionalnim video kameram. Predvsem nam prvo na pamet pade Sony FS7, ki se s ceno giblje na 11 tisoč evrih. Na oko imata celo zelo podobne karakteristike. Največja razlika je v senzorju. Sony ima Super 35 format, medtem ko je GH5 le tričetrtinski format. Kar v praksi pomeni, da 16mm objektiv na Sony kameri v resnici prikaže okoli 22mm vidnega kota, medtem ko na GH5 le 32mm. In to je pri vidnem kotu snemanja precejšnja razlika. Naš predlanski Sony A7s na svojem full-frame senzorju izkoristi polnih 16mm vidnega kota. Tole so karakteristike pričakovanega Lumix GH5 fotoaparata:

20.3 Megapixel sensor

5-axis in-body image stabilization system with DUAL IS image stabilisation
All 4K footage taken using full width of sensor (better than the crop of the GH4 sensor in 4K mode)
Internal 4K/30p 10-bit 4:2:2
4K/59.94p and 50p shooting with 10-bit 4:2:2 external output or 8-bit, 4:2:0 internal at 150Mbps IPB (two firmware upgrades in April and the summer will bring 10bit HD 4:2:2 recording and DCI/UHD 4K 4:2:2 10-bit recording at 400Mbps internally, and 1080/60p 4:2:2 10-bit recording at 200Mbps, all using All-I. Anamorphic support coming then too.
1080 video at up to 180p
9 fps shooting with continuous autofocus
Advanced DFD autofocus 
Dual SD card slots
802.11ac Wi-Fi, NFC and Bluetooth
Pre-config rack focus mode
Waveform and vectorscope monitors
No record time limits
Paid upgrade to for V-Log video capture with preview display using luts
It uses the same excellent GH4 batteries
The body is about 12% bigger

Za naše pojme ima GH5 izjemne karakteristike in s pravim Metabones Speedboster pretvornikom bi tudi vidni kot najverjetneje spravili nekje na 1.4x crop faktorja. Kar bi bilo identično Sony FS7 kameri. In zelo podobno profesionalni liniji DSLRjev Canon 1Dx MarkII, ki pri snemanju v 4K tudi ne izrabi celotnega full-frame senzorja.

Foto/video aparat GH5 si bodo omislili mnogi hobi video snemalci in tudi profesionalci. Tudi mi razmišljamo o takšni napravi, a nas od tega odbija nekaj motečih faktorjev:

  • Ker uporabljamo Canon leče, bi potrebovali Metabones Speedboster, s tem pa bi izgubili funkcionalnost hitrega avto fokusa pri fotografiranju. Imeti dva fotoaparata, ki nista fotoaparata je absurd.
  • Karakteristike niso tako drastično boljše od našega Sony A7s, da bi bilo smiselno kupovati še eno napravo z drugimi omejitvami.
  • Izjemno slaba podpora ISO občutljivosti ga naredi manj uporabnega za slabše svetlobne pogoje.
  • Ker najverjetneje nima najboljšega samodejnega ostrenja v video načinu, odpade tudi ideja uporabe na gimbal stabilizatorju.
  • Menjava s Sony A7s tudi odpade, saj nas moti premajhen senzor in morebitno pregrevanje pri daljših posnetkih. Že zunanji snemalnik Atomos Shogun švica na vse pretege ob snemanju 4K videa.
  • Vprašljiv dinamični razpon pokvari naša pričakovanja. V mnogih neprilagodljivih situacijah je dober dinamični razpon zelo pomemben za kvaliteto končnih izdelkov.

Seveda je Lumix GH5 s 60 frejmi pri 4K resoluciji in 180 frejmi pri 1080p zelo mikavna naložba. Vendar le ta dva faktorja ne upravičita nakup take opreme.

Če bi nas pet let nazaj postavili v situacijo izbire svoje linije opreme, bi brez pomislekov investirali v Lumix GH5. S tem bi posledično kupovali tudi objektive, ki so jim pisani na kožo. Čez nekaj let bi se edino streljali v nogo, ker bi se še vedno ukvarjali s katastrofalno podporo v temnih situacijah, delali s slabšim dinamični razpon, nikoli ne bi dosegli full-frame širokega kota snemanja in z omejeno sposobnostjo fotografiranja. Vrag je, če ima Canon še vedno prednost v fotografiji, Sony pa sposobnost video snemanja v temnih pogojih. In oba sta full-frame. Samo vprašanje časa bi bilo, kdaj bi vse prodali in se podali v tabor ‘Canonašev’ ali ‘Sonyašev’. Ali kar obojega.

In mi še vedno čakamo, če iz topov proizvajalcev prileti kaj takega, kar bi povsem ustrezalo našemu delovnemu procesu.

Naj vam tekne!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.