Nadgradnja hladilnika na Intel i5 2500k procesorju

Ni bilo dolgo nazaj, ko sem svoj računalnik nadgradil s svežimi komponentami, zdaj pa že menjam določene šibke člene. Največja težava je bil hladilnik procesorskega jedra, ki z originalnimi hladilnimi rebri ni več zadostoval švicanju procesorja. Le-ta je ob polni preobremenitvi dosegel okoli 75°C, če pa sem ga navil, bi gor pri 100°C že lahko pekel jajčka na oko. Zato sem posegel po profesionalnih hladilnih rebrih, ki niso le tišje, ampak tudi bolj učinkovite. Glede na zelo slabo ponudbo slovenskega trga sem se odločil za Noctua, ki so v višjem cenovnem rangu. Naj bi zadostovali tudi ob zahtevnejšem navijanju procesorja. In glej ga hudiča, pri navitem procesorju (originalno 3.30Ghz, navit na 4.2Ghz) in polni obremenitvi se temperatura povzpne le do 70°C. Pravici zadoščeno!

Moram pa to zanimivo nadgradnjo tudi s fotografijami pokomentirati, ker ni šlo vse po načrtih. Spodnja slika je slikana po tem, ko sem spraznil grafično in večina odvečnega kablovja, tako da se najbolje vidi stari procesorski ventilator in hladilnik. Ja, na desni so štirje moduli 4GB Corsair Vengeance ramov, ki imajo nesramno visoka hladilna rebra, kar me pošteno razpizdi pri namestitvi novega procesorskega hladilnika.

Noctua NH-C14 sem vzel pri Mlacom, kjer so ga edino imeli na zalogi (po drugih štacunah bi za Noctua hladilnike čakal dlje časa ali pa jih sploh ne prodajajo). Dal zanj 82€, čeprav sem sprva računal na 77€ zaradi popusta. A ker nisem imel pri sebi dovolj gotovine, so mi popust odšteli in plačati sem moral polno ceno 🙁 Mrš!

Originalna škatla hladilnika je tako velika, da je nism spravil v nobeno vrečko, komaj sem jo zbil v star šolski nahrbtnik. V srednji škatlici je bil zapakiran hladilnik, vse ostalo okoli je bila le “zaščitna” kartonaža. Kreteni.

Še dve slikci, kako zgleda hladilnik od zgoraj spodaj in od spodaj spodaj. xD

Morda niste opazili, vendar je prostor med spodnjim ventilatorjem in hladilno ploščico precej majhen. Pravzaprav premajhen, če bi ga želel namestit na svojo matično. Zjebali so me Corsair rami, ki imajo previsoka rebra. V najslabšem primeru bi moral odstranit spodnji ventilator  (saj ima originalno dva – zgoraj in spodaj). Spodaj se dobro vidi, kako nesramno visoka so hladilna rebra pomnilnikov, da so skoraj višja od celotnega starega hladilnega sistema procesorja.

A ker sem upal na najboljše, sem šel vseeno v razdiranje in branje navodil za montažo. Prekleto, da sem prvič v življenju bral navodila za montažo hladilnih reber na procesor (v preteklosti sem že večkrat menjal hladilna rebra sistema in grafike). Vraga da so komplicirani, toliko, da sem moral iz računalnika vzet celo matično ven.

V stare luknje za hladilni sistem sem moral namestit posebne ploščice za matično. Na tiste so potem na sprednjem delu prišli čudni okovi, na slednje pa končno gromozanski hladilnik.

Zdaj pa najbolj zabaven del. V normalni pogojih bi moral odstranit spodnji ventilator, vendar sem trmast in sem zato naštudiral, kako bom na koncu hladilnik obrnil. Temu primerno sem prilagodil tudi okove. Na koncu so hladilne pipe šle čez hladilna rebra pomnilnikov, AMPAK, je bilo še vedno premalo prostora, zato sem iz skrajno levega pomnilnika odtrgal (dobesedno) hladilna rebra dol. Če bo zato ram crknil, pa naj. Bom lahko vsaj pljuval po Corsairu, kakšen nepraktičen crap izdeluje.

Končna inštalacija hladilnika:

S hladilno konfiguracijo sem dosegel boljšo procesorsko zmogljivost, kar se pozna tudi pri obdelovanju videa. Zato mi je bil nakup zelo pametna izbira.

Upam da vam izkušnja pride kakorkoli prav =)

LP
Juvan

4 thoughts on “Nadgradnja hladilnika na Intel i5 2500k procesorju

  1. Včeraj/danes sem računalnik gonil do maksimuma, pa še vedno deluje. Je pa res, da rami pri encodanju preprostega videa niso še prišli do izraza. Morda se bo poznalo pri exportanju iz after effect, kjer so najbolj izpostavljeni ravno ramčki. Sicer pa študiram, kje bi lahko ukradel kakšna hladilna rebra, vsaj da nekaj vržem na čipe. :

  2. napačen izbor komponent in pluvanje po njih res ni kul. vsaka šola stane. ti rami so mrzli z estetskimi ploščicami ali brez, hladilniki to namreč niso lol. in 4.2 je low oc…

  3. Če nisi še nikoli potipal ramov znotraj računalnika, res ne moreš vedet, da znajo bit vroči. Zato mi ne o tem, da so to le lepotni priboljški.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.