Boleča zapestja, hrbet, vrat in razdražene oči pri delu za računalnikom?

Že od mladosti so nas starši stalno opominjali, da si bomo od prekomernega sedenja za računalnikom pokvarili hrbtenico in oči. Nihče pa vam nikoli ni očital, če ste cele dneve presedeli za knjigami in danes nosite očala. Obstaja tesna povezava vaših očal s knjigami. Zaradi premajhne oddaljenosti knjige od vaših oči, so se očesne mišice polenile in danes se lahko zahvalite vašim staršem (ali sebi) za vaša sexy očala. Pri stalni uporabi računalniških monitorjev in kamer z zunanjimi zasloni je podobno. Le, da pri rabi računalniških monitorjev do tega pride pri zelo intenzivni rabi in prekratki razdalji vaših oči od monitorja. (Pre)kratka razdalja je tudi pogosta težava zunanjih monitorjev pri kamerah.

Nepravilno in dolgo sedenje za računalnikom ima več vrst posledic, ki se jih praktično nihče ne zaveda (še najmanj mladostniki). V veliko podjetjih so zaposleni obsojeni na delo za računalnikom ali podobnimi opravili, kjer so obremenjeni različni deli telesa. Stalna 8-urna obremenitev dnevno se začne kazati v izgubi motivacije, slabi volji, vse več bolniških dni zaradi bolečin,… Sedenje te prav tako lahko ”pokoplje”, kot delo na zelo nevarnem terenu z nevarnimi napravami. Le, da se pri slednjem tega vsi zavedamo. Negativnih učinkov sedenja pa ne.

bolecine-za-racunalnikom_juvannet-1

Bolezni in bolečine, zaradi sedenja za računalnikom, so težave današnjega veka. Če bo šlo tako naprej, bodo tudi zdravstvene ustanove morale začeti določene preventivne akcije, da preprečijo težave vsaj pri novi generaciji in s tem praznjenje državne blagajne. Po drugi strani bi morali tudi delodajalci sami skrbeti za dobrobit in zdravje svojih zaposlenih in s tem preprečiti zniževanje efektivnosti delovne sile. Seveda nihče ne bo pojamral, da zaradi službe ne more več tako efektivno delati, svoje frustracije pa izloča v čik pavzah in s prekomernim kofetkanjem. Izredna muka se je vsak dan odpraviti v službo in ponovno sesti za delovno mesto, ki povzroča fizično in psihično trpljenje. Oboje škoduje (poleg cigaret in prekomernega kofeina) kratkoročno in dolgoročno.

Za vas smo preverili nekaj težav, ki jih povzroči daljše sedenje za računalnikom in podobna opravila. Primarno bomo izpostavili le tiste, ki nas pestijo ob uporabi računalnika:

  • Med najhitreje očitnimi kazatelji nepravilnega sedenja za računalnikom je boleč vrat. V bistvu vas boli tilnik, ki ga z rahlim počitkom ali povsem drugim delom razbremenite. Če vas je začel boleti tilnik ob uporabi računalnika, kontrolirajte vašo pozo pri sedenju in/ali povišajte ali znižajte višino monitorja. Če vas začne boleti tilnik, ne glede na pravilno sedenje in spreminjane višine zaslona, zamenjajte stol ali spremenite višino mize kjer imate tipkovnico in miško. Boleč vrat je tudi prvi pokazatelj neprimernega položaja glave pri spremljanju monitorja na kameri (pogosto gledanje gor ali dol). Potrebno je spremeniti pozicijo monitorja ali svojo višino stojišča/sedišča.
  • Boleč ledveni del pri daljšem sedenju. Vaša hrbtenica v ledvenem delu trpi zaradi nepravilnega sedenja ali neprimernega sedišča. Vsak stol žal ni enak. Če ste pri temu zelo šparovni, boste dolgoročno nastradali na svoji hrbtenici. Ni potrebno kupovati izredno dragih stolov, ampak takšne, kjer sedite zelo udobno. Dobite jih že za 100€. Če ste skeptični v nakup pravega, se pozanimajte o reklamaciji/vračilu. V kolikor vas v tednu ali dveh rednega sedenja ne bo bolel hrbet, vas tudi po mescu in več ne bo. Dobro sedišče za računalnikom je izredno pomembno! Seveda s sedenjem ne gre pretiravati saj človeško telo ni vajeno sedeti 16 ur.
  • Pekoče in razdražene oči po daljši uporabi računalnika ali celo telefona. Ljudje smo si različni in tudi buljenje v računalniški zaslon različno prenesemo. Mnogi mogoče nimamo težav s pekočimi in razdraženimi očmi, če računalnik uporabljamo v normalnih količinah. Nekateri pa to zaznajo že po nekaj urah uporabe. Sicer ni povsem znanstveno dokazano, vendar naj bi modra svetloba, ki jo monitorji oddajajo, slabo vplivala na naše očesne celice in s tem povzročila hitrejše sušenje oči in druge vidljivostne anomalije. Zato boste pri optikih pogosto dobili možnost očal z zaščito proti škodljivi svetlobi monitorjev. Zelo priporočamo uporabo zaščitnih očal, četudi (še) niste slabovidni. Gre za podobno situacijo, kot sončna očala ščitijo oči pred škodljivimi UV delci ob sončnem vremenu.

bolecine-za-racunalnikom_juvannet-3

  • Vedno slabše vidimo na daleč. Če se vsako leto odpravljate k optiku zaradi slabšanja vida, potem resno premislite o svojih navadah za računalnikom. Isto velja ob branju knjig. Dokazano je, da če oči stalno silimo k gledanju isto oddaljene točke, se tega privadijo in postanejo lene. Očesne mišice niso več vajene gledati oddaljene objekte in postanemo kratkovidni. Optiki vam seveda ne bodo priporočali, da pogosto razgibavajte svoje mišice, saj bodo s tem izgubili potencialno (redno) stranko. Zato roko na srce: imejte računalniški monitor nekje blizu okna, od koder lahko pogosteje odvrnete pogled in večkrat spremenite svoj fokus na daljne in bližnje točke. Drugo vajo, z večkrat ponavljajočimi skrajnimi pogledi očesnih zrkel levo-desno in gor-dol, ponovite vsaj enkrat dnevno. Najlažje se boste spomnili nanjo zvečer, ko vas bodo oči že pekle od zaslona. En pogled vstran odžene dohtarja stran.
  • Zategla in boleča zapestja, občasno omrtvičeni prsti in večerne bolečine rok vse do ramen. Redko priznana težava pri ponavljajoči daljši uporabi računalnika je zelo znan karpalni sindrom. Pravzaprav je najbolj znan postal pri tajnicah, ki so uporabljale zelo naporne tipkarske stroje. Danes se karpalni sindrom pojavlja v mnogih poklicih, kjer so roke pod stalnimi obremenitvami ali v našem, računalniškem primeru, v napačnem položaju. Napačna višina tipkovnice in miške, nobene podpore za komolce in nepravilna drža. Vsi ti faktorji vplivajo na počasen (včasih tudi hiter) razvoj karpalnega sindroma. Prvi znaki za nastanek karpalnega sindroma niso tako očitni, saj vas le malce bolijo zapestja in bolečina hitro mine. Po ponavljajoči proceduri vas ta bolečina ne bo več spremljala le ob uporabi računalnika ampak tudi, ko se boste sprostili. Bolečina je najbolj opazna zvečer, ko se uležemo v posteljo. Ko pa pride do izrazitih znakov mravljinčastih prstov in bolečine do komolcev je jasno, da gre za karpalni sindrom. Slednjih bolečin si res ne želite. Takrat ste postavljeni pred opcijo operacije zapestij, kjer vam odrežejo tkivo okoli živcev. S to posledico, ki vam jo doktor tudi izpostavi, da lahko trajno izgubite moč v prijemu. Druga opcija je absoluten počitek (mesec in več) in popolna sprememba delovnega okolja. Primeren stol, tipkovnica, miška, vse na pravi višini in z rednimi razteznimi vajami vsako uro ob delu za računalnikom in pred spanjem. Že med absolutnim počitkom zapestja počasi in nežno navajate mišice v zapestju na raztezne vaje, niti pod razno pa se ne vrnete za računalnik. Če ste bili dlje časa izpostavljeni bolečinam v zapestjih in mravljinci v prstih, bo okrevanje iz teh težav zelo dolgotrajen proces.
  • Nevidne in neboleče poškodbe našega telesa, ki nam skrajšujejo življenjsko dobo. Življenj ne skrajšujejo le  debelost, diabetes, rak in srčna kap. Znanstveniki so razkrili, da tudi s prekomernim sedenjem skrajšujemo svojo življenjsko dobo. Tukaj nimamo drugega priporočila, kot da ste pred/po delu za računalnikom več aktivni s športom. Hkrati si vsako uro vzemite pavzo, se sprehajate okoli nekaj minut, upoštevajoč tudi prejšnje nasvete treniranja oči in raztezanja zapestij.

Moramo opozoriti, da nismo zdravstveni izvedenci (začuda tudi oni niso znali pojasniti vzrokov in rešitev), ampak smo večino teh težav izkusili na lastni koži zaradi neznanja, neizkušenosti in premalo ozaveščenosti v javnosti. Večino težav smo seveda rešili, zato lahko o tem danes tudi pišemo in pomagamo drugim. Ob spoznanju, da te težave ne pestijo le nas – računalničarje, je skrb vzbujajoče. Ker ima skoraj vsak poklic negativne vplive na  telo, bi moralo obstajati tudi profesionalno znanje, ki bi te težave preprečevalo. S članki, opozarjanji v medijih in morda celo posvetovanjem z izkušenimi specialisti.

bolecine-za-racunalnikom_juvannet-2

Glede na vse bolj promoviran “zdrav” način življenja z bio/eko hrano, odsvetovanje hitre prehrane in nič mesa, bi se morali zavedati tudi drugih posledic nepravilnega opravljanja svojega dela, prekomernega sedenja in buljenja v monitorje/telefone. Delo za računalnikom je pomembno tudi v video produkciji, saj se za kvaliteten video izdelek vloži ogromno post-produkcijskega časa.

Naj vam tekne!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.