Rode VideoMic mikrofon za HG-10 kamero

RODE-VIDEOMIC-DIRECTI-R64600Končno sem se izprsil in dal nekaj več ušivih evrov za bolj kvaliteten zvok pri snemanju. Pred tem sem uporabljal en beden “Mini Zoom Microphone”, ki ni bil vreden svojega denarja (okol 40€). Polno šumov, pokanj, slabega zajemanja, prevelika občutljivost, brenčanja… res, katastrofalna zadeva. Zdaj sem dobil za skoraj 100€ mnogo boljši mikrofon – Rode VideoMic. Že ko sem ga prvič priklopil in stestiral, sem se počutil blažen. Zvok je bil kot primerjava med fičom in ferarijem. Brez brenčanja in šumov, ima tudi dobro občutljivost pri zajemanju oddaljenega objekta in to brez dodatnih zvokov iz okolja. Ampak vseeno, v resnici bi se dalo dobiti še mnogo boljšega. Boljši so predvsem na XLR priklopu, kar pa vodi v dodatne pretvornike in odvečnega kablovja. Če pa bom kdaj imel profesionalno kamero (v kar sem prepričan), bom definitivno kupil kaj boljšega. Za osnovno delo pa bo Rode odličen.

Poleg tega sem se za ta mikrofon odločil tudi, ker ima možnost podaljška in uporabe brez shoe nastavka. Medtem ko priporočana mikrofona DM-50 in DM-100 zahtevata za svoje optimalno delovanje Advanced Accessory Shoe, sta nekje v rangu RODE mikrofona (in mnogo dražja).  Vendar, če bi želel shoe nastavk uporabit za kaj drugega (recimo luč), se lahko obrišem pod nosom. Je pa res, da sem s Rode mikrofonom izgubil nekaj luštnih možnosti – recimo, nima avtomatskega zaznavanje zoomiranja snemanega objekta (mikrofon se NE prilagodi oddaljenosti objekta). Napaja se iz lastne baterije in je nujno treba imeti še dodatno 9V baterijo za rezervo. Potrebno ga je tudi priklopit na “mic” vhod kamere, pri čemer je treba nujno nekako speljat kabel naokoli, da jedovolj prostora za igranje z gumbi na vrhu kamere…

Še nekaj osnovnih karakteristik:

  • Studio recording quality
  • Condenser microphone
  • 9V battery powered
  • Integrated shock mounting
  • Two step High-Pass Filter – Flat or 80Hz
  • Three step PAD – 0, -10, -20dB
  • Rugged reinforced ABS construction
  • Windshield included
  • 3.5mm mini-jack output
  • Integrated cold shoe mount, 1/4″ and 3/8″ thread

Kupil sem ga kar v slovenski trgovini Audio Pro, kjer je cena (95€~) definitivno primerljiva s tujino. Hiter in ekonomičen nakup! Nekaj produkcij s tem mikrofonom bo že v kratkem.

LP
Juvan

PS: Zdaj je dodatna oprema na kameri večja od kamere same =)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.