Okvara diska zaradi starosti

Na žalost se dogaja, da ob nenadnih izklopih štroma ali sesutja operacijskih sistemov na disku nastanejo napake. Včasih celo tako velike, da ne uspeš več zadeve spravit k delovanju in rešit svoje pomembne podatke.

Fizično pokvarjen disk

Roko na srce, če vam pade disk po tleh se lahko enostavno poslovite od vseh podatkov na njemu. Teh podatkov ne bo več mogoče rešiti. Niso se razbili ali premaknili podatki, se je pa najverjetneje premaknila celotna notranjost diska, ki je zelo občutljiva na udarce. Predvsem igla, ki zapisuje in bere podatke iz magnetnih plošč. Čeprav obstajajo podjetja, ki vam tak disk odprejo in ga s pomočjo delov drugih diskov poskusijo spraviti v življenje, ni nobene garancije za uspešno povrnitev podatkov (hkrati bo to zelo draga izkušnja). Še posebej ne, če ste disk odložili ali približali močnim magnetom, ki dobesedno izbrišejo vse podatke iz diska. Pogoste fizične okvare diska se zgodijo predvsem na prenosnih računalnikih, ki jih zelo neprevidno premikamo ali odlagamo. Če ste kdaj prenosni računalnik porinili na mizi in je malo zavibriral, to je to.

Okvara diska zaradi starosti

Diski z magnetnimi ploščami so pravzaprav najbolj priporočljiv medij za shranjevanje podatkov na dolgi rok. Kar pa ne drži več, če ga pogosto uporabljamo in se začne zaradi ogromnih obremenitev kvariti. Po več letih rabe se bo vsak disk začel kvariti. Eni prej, drugi kasneje. Take naprave je priporočljivo čim prej zamenjati in se izogniti popolni odpovedi.

Doslej sem imel priliko rešit že več diskov, ki so se iz precej neznanih razlogov pokvarili. Seveda jih nisem reševal z windowsi, ker so le-ti nesposobni za taka opravila. Običajno sem pognal kar Live CD/DVD Linux distribucije Ubuntu in iz tam prisilno mountal pokvarjen disk. Doslej je to vedno uspelo z vrstico “mkdir /media/Harddisk” in potem “sudo mount /dev/”naslov diska” /media/Harddisk -o force”. Nato sem enostavno prekopiral vse podatke na zunanji disk.
Enkrat pa je bila stvar bolj komplicirana. Disk se ni hotel niti mountat. Windows Vista je povsem zaštekala, ko sem hotel karkoli iz diska skopirati. chkdsc orodje pa je obstalo pri istem sektorju. Katastrofa.
Zadevo sem rešil takole: priklopil sem na zunanji konverter IDE > USB in priklopil na računalnik, winXP so mi celo zaznali disk in tudi brez problema sem potem podatke prekopiral dol. Resda je trajalo kopiranje polovico dneva (za manj kot 80GB podatkov), ampak podatki so na varnem.

Nasvet: če vam disk začne na polno štekat/škrtat ali ugaševat, ga čimprej prekopirajte in vrzite stran!

LP
Juvan

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.