Audio snemalnik TASCAM DR-40

Zaradi potrebe vse kvalitetnejše avdio-video produkcije, je bil čas za nadgraditev audio področja, kjer je doslej za visoko kvaliteto skrbela le zelo nepraktična dvokilska kamera SONY Z1. Zato sem se že nekaj mesecev pripravljal na nakup priročnega snemalnika Tascam DR-40 s podporo drugih zunanjih mikrofonov in več trakov hkrati. Čeprav so me sprva navdušli s Zoom H1, po nekaj časa in premisleka to ne bi bil dovolj velik preskok in tudi ne bi ustrezal potrebam. Je majhen in priročen, ima pa precej pomankljivosti. Zato sem se pred kratkim začel odločat med Zoom H4n in TASCAM DR-40. Sicer je slednji precej cenejši od H4n, to ne pomeni tudi slabša kvaliteta naprave. Ravno nasprotno…

Kolikor sem šel čez mnenja in teste po spletu, je Zoom H4n resda bolj masiven in kvalitetnejše izdelave, ima za te lastnosti še vedno previsoko ceno, obenem pa me moti prisoten “timedrift“. Slednja slaba lastnost je zelo moteča v video produkciji z več različnimi audio trakovi. Če ima naprava timedrift, potem čas audio trakova ne bo kompatibilen s popolnoma “enako” dolgim trakom iz video kamere. Kolikor sem se pozanimal, je problem v notranji uri naprave, ki ni usklajena s svetovno zelo precizno uro in zato pride do zamikov pri zajemanju. Praktičen primer timedrifta bi bil, da posnameš na kameri in Zoom H4n isti koncert, kjer bi se pri H4n po poslušanju končal prej od tistega na kameri. Nenavaden efekt, ki zelo zamori montažo resnejših projektov. Slednje pomankljivosti Tascamov snemalnik nima. Vsaj tako trdijo razni viri in testi.

Veliko več o uporabnosti in izkušnjah z napravo še ne morem napisat, ker sem jo šele dobil. Če me bo volja, ali pa se bo pokazal širši interes, bi lahko naredil tudi video predstavitev uporabe.

Naj vam informacije teknejo,

LP
Juvan

One thought on “Audio snemalnik TASCAM DR-40

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.